Waarom zou je over moeten stappen op het eten van plantaardige producten? Waarom is het eten van plantaardig belangrijk? Er zijn verschillende redenen waarom het veranderen van je voedselpatroon naar plantaardige basis een verantwoorde keuze is. Ten eerste heeft de vleesindustrie een grote impact op de klimaatverandering. Ook zou de vraag naar vleesproducten afnemen wat minder dierenleed als gevolg heeft. Ook brengt een voedingspatroon volledig gebaseerd op vlees gezondheidsklachten met zich mee.
Wat houdt plantaardig eten in?
Plantaardig eten is het eten van producten waarin geen dierlijke stoffen inzitten. Daarbij kan je denken aan vlees, vis, gevogelte, zuivel, boter, kaas en eieren. Het voedingspatroon wat je hanteert is meer gebaseerd op groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten en zaden. Natuurlijk is er een verschil tussen mensen die 100% plantaardig eten en mensen die gedeeltelijk een plantaardige levensstijl willen aannemen.
Beter voor je gezondheid
Vlees is een product waar veel belangrijke voedingsstoffen in zitten dat ons lichaam nodig heeft. Daarbij kan je denken aan eiwitten, mineralen en vitaminen. Toch brengt rood en bewerkt vlees gezondheidsproblemen met zich mee. Het geeft namelijk een verhoogde kans op darmkanker, beroertes en diabetes type 2.
Op zichzelf is het eten van vlees dus gezond doordat er veel belangrijke voedingsstoffen inzitten. De keuze om te switchen naar een volledig plantaardig dieet is een goede keuze, maar brengt wel risico’s met zich mee. Het is belangrijk om de stoffen die je binnen zou krijgen met het eten van vlees, via andere voedingsbronnen binnen krijgt. De stoffen ijzer, eiwitten, calcium en vitamine B1 en B12 zijn stoffen waar je op moet letten.
Om het eten van vlees tegen te gaan kan je ook met name energie halen uit gezonde koolhydraat bronnen.

Minder dierenleed
Om te voldoen aan onze behoefte om vlees te eten worden veel dieren geslacht. Om daaraan te voldoen leven dieren vaak in kleine ruimtes om zo een veestal zo efficiënt mogelijk in te richten. Sommige dieren zien soms niet eens het buitenlicht en worden vanaf hun geboorte klaar gemaakt om later geslacht te worden. Gelukkig komen er steeds meer biologisch verantwoorde producten op de markt die door een keurmerk kunnen aantonen dat de dieren een goed leven hebben gehad.
Natuurlijk is het volledig stoppen met het eten van vlees een nog betere keuze. Door de afname van vleesproductie verkleint het aantal dieren wat geslacht wordt. Om een inzicht te geven in hoeveel dieren geslacht worden; in 2019 werden in totaal zo’n 2.133.300 dieren geslacht (Bron CBS).

Goed voor het milieu
De afgelopen periode wordt veel aandacht besteed aan de klimaatverandering van onze planeet. Netflix bracht de afgelopen jaren een aantal interessante documentaires uit die de oorzaken van klimaatverandering omschrijven. Een van deze oorzaken is het consumeren van vleesproducten over de hele wereld. Zo roepen de documentaires van David Attenborough: A Life on Our Planet en Cowspiracy op tot het overstappen naar een plantaardig dieet. De reden waarom zij dit doen is omdat het eten van vlees een enorme impact heeft op de Co2 uitstoot.
Beide documentaires gaan ook in op het voedselprobleem en laten een oplossing zien hoe we daar als mensheid tegen kunnen optreden. Eerder schreven we al over 5 tips om zelf een steentje bij te dragen aan voedselverspilling. Mocht je nog op zoek zijn naar een interessante documentaire dan zijn deze twee aanraders.

Hoe starten met plantaardig eten?
Het veranderen naar een andere manier van leven kan soms een ingrijpende keuze zijn. Wanneer je geïnteresseerd bent naar het eten van plantaardig eten hebben we enkele tips die het misschien makkelijker voor je maken.
Bouw het langzaam op
Misschien dat je nu denkt volledig plantaardig te gaan eten, dat is een switch in je leefstijl die heel veel impact kan hebben. Wij raden aan om langzamerhand meer plantaardig te gaan eten. Je zou bijvoorbeeld langzaam kunnen beginnen door één keer in de week een plantaardig gerecht te maken. Na verloop van tijd kun je steeds een dag extra in je wekelijkse routine toevoegen.
Maak groentes speciaal in jouw gerecht
Probeer extra focus te leggen op de groentes die in jouw gerecht zitten. Je kan bijvoorbeeld experimenteren met het extra kruiden van bepaalde groentes om hier meer variatie van smaak aan te geven. Er zijn veel gerecht waarbij je waarschijnlijk vlees niet eens mist. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een lekkere bloemkool curry met quinoa en boontjes.
Het eten van plantaardige producten heeft een positief effect op onze gezondheid en hoort daarom bij ieder gezonde levensstijl.