Voedselverspilling is bestaat al een lange tijd en het tegengaan van dit wereldwijde probleem is iets wat snel moet gebeuren! Het verspillen van voedsel is een probleem dat iedereen graag uit de wereld wil helpen. Toch is het in onze consumptiemaatschappij een veel voorkomend probleem. Zo toont onderzoek aan dat mensen een derde van al het geproduceerde voedsel weggooien. Verder blijkt dat één op de negen mensen wereldwijd slachtoffer wordt van een voedseltekort. Vaak denken mensen dat de grote restaurants en voedselketens de boosdoeners zijn. Toch blijken huishoudens een groot onderdeel te zijn van het voedselverspilling probleem.

Voedselverspilling tegengaan: jij maakt het verschil!
Wist je dat 42% van de voedselverspilling bij ons thuis gebeurt? Een grote verandering moet ergens beginnen. Daarom is het belangrijk om in plaats met de vinger te wijzen naar anderen, bij jezelf na te gaan wat jij kan verbeteren. Zo’n goede instelling werkt aanstekelijk, zeker ook voor bekenden, familie en vrienden. Grote kans dat zij jouw voorbeeld volgen en ook meer om hun voedselverspilling gaan denken! Wij geven je vijf tips hoe jijzelf een steentje kan bijdragen.
1. Inkoop van weekboodschappen
De eerste tip die we je willen meegeven is het het doen van weekboodschappen. Het maken van een lijstje is daarbij ook een belangrijk aspect. Bedenk van te voren goed wat jij precies wil gaan eten in de week en houdt je aan dit schema. Vaak is te zien bij mensen die elke dag boodschappen doen dat er vaak restanten overblijven. Het doen van weekboodschappen zorgt ervoor dat je goed inventariseert wat er nog in huis is. Resultaat: minder voedselverspilling!
2. Hergebruik producten
Wanneer mensen denken aan een lekker recept maken dan is de eerste gedachte vaak niet: ‘wat hebben we nog in huis’. Zo kan je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen in de voorraadkast of diepvries. Ongetwijfeld dat je daar nog bruikbare etenswaren tegenkomt. Hiervan kan je een perfect kliekjes maaltijd maken. Naast dat dit meehelpt tegen voedselverspilling is dit ook nog eens heel erg lekker!
3. To good to go app
Een nieuwe app dat zich richt op het tegengaan van voedselverspilling is de To Good To Go app. Dit initiatief is recentelijk gestart en begint steeds meer populair te worden. Het doel van de app is de restanten bij restaurants en supermarkten te verkopen voor een scherpe prijs. Dit zijn producten die vaak nog net houdbaar zijn, maar niet meer geschikt zijn voor de verkoop. Zonde om weg te gooien! Vaak maakt de restaurant of supermarkt een pakket klaar en kan je voor een lage prijs heerlijk eten.
4. Neem je kliekjes mee als lunch naar werk
De vierde tip om voedselverspilling tegen te gaan is de kliekjes die blijven liggen na het avondeten. S’avonds na het avondeten blijft vaak wel etensresten liggen. Dit wordt vaak vergeten en verdwijnt vaak de dag erna in de prullenbak. Een oplossing is om kliekjes van de dag ervoor mee te nemen als lunch naar je werk. Eens een keer wat anders dan je boterham met pindakaas tussen de middag. Natuurlijk niet alles is lekker als een lunchgerecht, maar je kan dit altijd nog gebruiken voor het avondeten de dag erna!
5. Seizoensgroenten en -fruit
Heb jij er al eens over na gedacht hoe het kan dat een bepaalde seizoensgroente of -fruit het hele jaar door te eten is? Supermarkten willen graag altijd alle fruit en groenten kunnen aanbieden aan haar klanten. Daarom gaan ze tot het uiterste om ervoor te zorgen dat dit verkrijgbaar is in de winkel. Hoe worden deze groenten en fruit gekweekt? Je raadt het waarschijnlijk al; op een niet zo natuurlijke manier. Kies daarom liever voor seizoensgroenten of – fruit. Deze producten zijn op een natuurlijke wijze geproduceerd. Met een duurzame keuze kan je voedselverspilling tegengaan.
Dit zijn de tips die we je willen meegeven om voedselverspilling de wereld uit te helpen. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips die ook helpen. Laat in de comments weten hoe jij voedselverspilling tegengaat!