Met een detox zorg je ervoor dat het lichaam zich van schadelijke en lichaamsvreemde stoffen kan ontdoen. De organen die betrokken zijn bij het ontgiften van je lichaam zijn de lever en de nieren. Door een detox kuur te doen ondersteun je deze organen maximaal zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. In dit artikel bekijken we waarom je een detox zou moeten doen en hoe je dat doet.
Waarom een detox volgen?
Met een detox ga je het lichaam ontgiften. Dit is niet alleen goed voor mensen die regelmatig drinken of roken maar eigenlijk voor iedereen. We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan allerlei lichaamsvreemde stoffen. Stoffen die het lichaam weer zal moeten zien af te voeren. En omdat we tegenwoordig aan zoveel lichaamsvreemde stoffen worden blootgesteld legt dat een grote beslag op de capaciteit van de lever en de nieren. Vaak een dusdanig grote capaciteit dat de lever en de nieren het niet meer kunnen bijbenen en afvalstoffen zich in het lichaam gaan ophopen.
Lichaamsvreemde stoffen die zoal in ons lichaam kunnen ophopen zijn:
- Pesticides op groente en fruit
- E-nummers die in voedingsmiddel worden gebruikt
- Antibiotica en groeihormonen die worden gegeven aan het vee en gevogelte
- Alcohol
- Tabaksrook
- Medicijnen
- Bepaalde stoffen in cosmetica
- Bepaalde stoffen in deodorant en andere verzorgingsproducten
- Huishoudelijke schoonmaakmiddelen
- Amalgaamvullingen waarmee tandartsen werkten
- Zware metalen die in voedselketen terecht zijn gekomen
- Uitlaatgassen van het verkeer
- Luchtvervuiling door industrie
De lever en de nieren zijn belast met de taak om al deze lichaamsvreemde stoffen af te voeren. Dit terwijl we vaak door een dieet wat rijk is aan toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten al veel vragen van onze lever. Onze lever moet het overschot aan glucose en fructose zien op te slaan en zet het overschot om in vet. Dit legt beslag op de capaciteit die de lever nodig heeft om de lichaamsvreemde stoffen af te kunnen voeren.
Hoe doe je een detox?
Door de lever en nieren tijdelijk zo min mogelijk te belasten met lichaamsvreemde stoffen en ze te ondersteunen in hun functioneren krijgen ze de gelegenheid om afvalstoffen af te voeren.
De meest gebruikelijke manier om een detox te doen is door middel van een sapkuur. Bij een sapkuur eet je geen vast voedsel meer maar drinken je alleen nog maar groentesappen. De groenten die gebruikt worden voor de sappen moeten biologisch zijn zodat het lichaam niet belast wordt met bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de kweek van groenten.
Naast het drinken van groentesappen zal je bij een detox ook veel water drinken. Ook kruidenthee is toegestaan. Vaak wordt kruidenthee gebruikt die de nieren stimuleren om vocht af te voeren. Door de nieren te stimuleren kunnen via de urine afvalstoffen worden afgevoerd.
Detox en afvallen
Omdat je bij een detox kuur geen vast voedsel meer eet en alleen groentesappen drinkt zal je ook gaan afvallen. Dit komt omdat groentesappen maar weinig calorieën en koolhydraten bevatten. Door het calorietekort val je af. Dit is gunstig voor het reinigen van het lichaam omdat bepaalde afvalstoffen opgeslagen liggen in het vetweefsel. Deze kunnen door het verlies van lichaamsvet los komen en afgevoerd worden. Omdat er tijdens de detox veel afvalstoffen los kunnen komen is het belangrijk veel vocht te drinken. Zo kunnen de afvalstoffen direct afgevoerd worden zonder dat je je daar wat beroert van gaan voelen.
Omdat een detox kuur effectief is bij het afvallen volgen veel mensen ook een detox specifiek om af te kunnen vallen. Maar de meeste mensen zullen een detox kiezen als methode om lekkerder in hun vel te zitten. Een detox is iets wat je éénmaal of hooguit een paar keer per jaar doet. Het hangt af van de behoefte die je daarin hebt en deze behoefte hangt af van je blootstelling aan lichaamsvreemde stoffen. Werk je bijvoorbeeld bij een industrieel wat veel afvalstoffen uitstoot dan zal je wat vaker een detox willen doen. Of als je drinkt of rookt.
Starten met een detox
Eet je normaal gesproken voedingsmiddelen waarin toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zitten dan is het goed om te beginnen door deze een paar dagen niet te eten. Toegevoegde suikers zitten in voedingsmiddelen zoals koek, snoep, chocolade, ontbijtgranen, zuiveldrankjes en frisdrank. Geraffineerde koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals wit en bruin brood, pasta en bakkerijproducten. Door hiermee, een paar dag voor je detox, te stoppen kan de bloedsuikerspiegel alvast wat stabiliseren. Dit maakt de overgang naar een dieet wat bestaat uit groentesappen minder heftig. Met een stalielere bloedsuikerspiegel zal je minder snel honger krijgen. Dit maakt de detox beter vol te houden.
Er zijn ook detox kuren die starten met een vastenperiode van 1 tot 3 dagen. In deze periode drink je alleen maar water en kruidenthee. Als je nog nooit een detox hebt gedaan en overgewicht hebt dan is dit niet echt aan te raden. Heb je een gezond gewicht en heb je vaker een detox gedaan dan kan je prima starten met een vastenperiode.
De detox zelf kan je enkele dagen tot maximaal 14 dagen doen. Ook hierbij is van toepassing dat je als beginner beter eerst een korte detox kan doen. Van 3 dagen. Als dit goed gaat dan kan je na een maand een wat langere detox doen, van 5 of 7 dagen bijvoorbeeld.
Na de detox ga je weer rustig vast voedsel introduceren. Ook voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten ga je weer rustig en geleidelijk in je dieet introduceren (als je die weer wilt gaan eten).