Je geestelijke gezondheid is belangrijk. Verschillende zaken kunnen invloed hebben op jouw gezondheid, waaronder frustratie op het werk. Collega’s die zich niet houden aan de afspraken of een leidinggevende die op je zenuwen werkt. Dagelijks ergeren aan zulke zaken is niet goed voor je. Maar wat kun je er aan doen?
Ben je boos of gefrustreerd?
Frustratie zit in je hoofd en dit creëer je zelf. Om jezelf te verlossen van deze frustraties moet je kijken naar de situatie van een afstandje. Neem eerst je gedachten onder de loep. Want het probleem schuilt meer in jouw overtuigingen en patronen, dan in het patroon van die collega. Het gaat namelijk vaak om verwachtingen.
Hoe raak de frustratie kwijt?
Maar toch kun je deze frustratie kwijtraken. Dit kun je door je gedachten om te draaien. Stel je voor een collega heeft een taak niet op tijd klaar. Dan denk je vaak; waarom is diegene zo traag? Of nu moet ik weer wachten op deze resultaten voordat ik verder kan. Het feit dat een collega zijn taak niet af heeft, valt samen met een verwachting. Jouw verwachting was dat hij of zij de taak af zou hebben, maar dit is niet het geval. De aanleiding tot je frustratie heeft altijd een oorzaak en in dit geval is het een taak die niet klaar is.
Van daaruit starten de frustraties; namelijk nu moet ik wachten enzovoorts. Maar dit verandert niets aan de zaak. Wanneer jij je opwindt over dit feit, gaat jouw collega niet harder werken. Het is niet zo dat de taak dan na 5 minuten wel klaar is. Daarom is het goed om juist op dit soort momenten op zoek te gaan naar een oplossing in plaats van staan in je frustratie.
Is jouw collega niet klaar met een taak en moet je wachten? Bedenk dan juist wat je kunt doen in de tussentijd. Heb je misschien nog veel mails openstaan of geniet je even van het feit dat je even wat extra vrije tijd hebt? Kies ervoor om niet op te gaan in je frustraties. Zo maak je het jezelf gemakkelijk.
Maar deze oplossing werkt natuurlijk niet altijd. Voor veel frustraties op het werk kan deze tactiek goed werken. Het geeft je veel rust. Voor andere frustraties die dieper gaan, zijn er mogelijkheden zoals teamoptimalisatie. Samen je collega’s maak je dan een sterk team en zorg je ervoor dat je altijd goed kunt samenwerken. Dat is een proces waarin je samen stapt en grote langdurige frustraties oplost.
Zijn de frustratie klein? Kies dan ervoor om juist anders te gaan denken. Zijn de frustraties dieper geworteld? Dan is het verstandiger om te kiezen voor teamontwikkeling, waarbij je leert samenwerken.