Wanneer je vader of moeder overlijdt, is dat heel verdrietig. Rondom het overlijden, de crematie of de begrafenis spelen emoties een grote rol. Daarnaast moet de nalatenschap (erfenis) worden afgewikkeld. Weten waar je als kind aan toe bent, is daarbij een helpende factor. Als kind heb je veelal recht op het kindsdeel van de erfenis. Het is heel begrijpelijk dat dit veel vragen bij je kan oproepen. Daarom is het verstandig een erfrecht advocaat te raadplegen. Die kan je bijstaan met raad en daad bij een eventuele kwestie die verband houdt met het kindsdeel van een nalatenschap. Ook kan een erfrecht advocaat je antwoord geven op al je vragen, zoals: hoe kan ik mijn kindsdeel opeisen, hoe bereken ik het kindsdeel, krijg ik daar rente over en wanneer moet ik erfbelasting betalen over het kindsdeel?
Wat is het kindsdeel precies?
Het kindsdeel is het deel van de erfenis waarop je als kind op grond van de wet of het testament van je moeder of vader recht op hebt. Het kindsdeel is niet altijd direct opeisbaar. Dit geldt in de situatie dat sprake is van de ouderlijke boedelverdeling of de wettelijke verdeling. Tot begin 2003 mocht een ouderlijke boedelverdeling worden opgenomen in een testament. Het is dus geen wettelijk erfrecht. Bij een ouderlijke boedelverdeling krijgt de langstlevende echtgenoot de gehele nalatenschap toebedeeld. Achtergebleven kinderen krijgen een geldvordering ter hoogte van hun erfdeel, die in principe pas opeisbaar is na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. De wettelijke verdeling bestaat sinds de invoering van het nieuwe erfrecht in 2003 en is bedoeld om de langstlevende echtgenoot een betere positie te geven tegenover de kinderen.
Voor zowel de ouderlijke boedelverdeling als de wettelijke verdeling geldt dat je als kind wel erfgenaam bent, maar genoegen moet nemen met een geldvordering op de langstlevende ouder of stiefouder, want die verkrijgt alle goederen van de nalatenschap.
Wanneer kan ik mijn kindsdeel opeisen?
Je kindsdeel is niet direct opeisbaar: je moet wachten tot de langstlevende (stief)ouder is overleden of als zich een andere situatie voordoet die in het testament of de wet of staat omschreven. Bij de ouderlijke boedelverdeling worden de opeisbaarheidsgronden bepaald door de persoon die het testament maakte. Voor de wettelijke verdeling geldt dat de wet een aantal situaties noemt waarin je jouw kindsdeel kunt opeisen. Deze situaties kun je bij testament uitbreiden. Heb je vragen over het kindsdeel of zijn er conflicten rondom jouw kindsdeel? Een erfrecht advocaat van Advocaten Familie- & Erfrecht – een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in erfrecht en familierecht – kan je met raad en daad bijstaan en geeft antwoord op al je vragen.