De ziekte van Parkinson is een bekende ziekte. Zo’n 6,3 miljoen mensen wereldwijd lijden aan de ziekte. Maar wat houdt de ziekte van Parkinson dan precies in? Het is een neurologische bewegingsstoornis die steeds ernstiger wordt in zijn symptomen. De neutronen in de hersenen worden dan aangetast. Er is ook helaas op dit moment nog geen genezing mogelijk. Wil je meer weten over deze ziekte? Lees dan verder.
Bij wie komt de ziekte voor?
De meeste mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, zullen vanaf de 65 jaar oud zijn. Er zijn ook echter gevallen dat de ziekte zich voordoet bij jongere mensen.
15% van de mensen met de ziekte van Parkinson hebben de ziekte al voor hun 50e levensjaar ontdekt.
Wat zijn de symptomen van de ziekte?
Er zijn een aantal symptomen bij de ziekte van Parkinson, te beginnen bij de tremor. Dit is een ritmisch beven van de ledematen. Dit kan voorkomen in het hoofd maar ook het hele lichaam. Het bekendste symptoom van de ziekte van Parkinson begint altijd bij het beven van de vingers. Dit zal zich dan gaandeweg over de hele arm verspreiden. Maar niet iedereen met de ziekte van Parkinson zal last hebben van beven. Dan heb je nog rigiditeit. Dat is als de ledematen of gewrichten stijf of stram worden. Dit begint vaak bij de benen en de nek. Daarnaast heb je ook nog bradykinesie of akinesie. Dat betekent dat je traag of zelfs niet kunt bewegen. Dit is een klassiek symptoom van de ziekte van Parkinson en daarom lijden veel mensen hier aan. Ook speelt houdingsinstabiliteit een grote rol bij mensen met de ziekte van Parkinson. Zij kunnen dan niet goed hun evenwicht houden.
Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Parkinson?
Door de degeneratie van een klein gedeelte van de hersenen plaatsvindt, ontstaat de ziekte van Parkinson. Dit wordt substantia nigra genoemd. De hersenen krijgen dan een tekort aan de stof dopamine. Dit is nodig om de communicatie mogelijk te maken tussen de hersencellen.