Wat eten we vandaag? Het is zeker niet de eerste en beslist niet de laatste keer dat je deze vraag wordt gesteld. Het antwoord daarop is niet altijd even makkelijk. We hebben zo’n groot aanbod aan mogelijkheden dat kiezen steeds moeilijker wordt. Ontbreekt het je aan tijd of inspiratie of heb je helemaal geen zin om zelf te koken? Dat is geen enkel probleem meer nu je alle nodige ingrediënten voor een gezonde maaltijd netjes aan huis kunt laten afleveren. Is je inspiratie op? Dan kun je nog altijd kant-en-klare maaltijden aan huis laten leveren. Voor gezonde voeding kun je ook online boodschappen doen bij butlon.com. Ordering food near me kan in sommige gevallen een uitkomst bieden, maar niet elke dag. Dat is namelijk niet zo gezond, ook niet voor je portemonnee. Maar daarmee weet je nog altijd niet wat gezonde voeding is.
Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding is in de eerste plaats natuurlijk, dus zonder toegevoegde stoffen zoals chemische geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen. Je herkent natuurlijke voeding aan zijn ingrediënten. Natuurvoeding telt namelijk maximaal vijf ingrediënten. De meest pure voeding bestaat uit maar één bestanddeel. Gezonde voeding is ook evenwichtig en gevarieerd. Zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen binnen om gezond te functioneren. Gezond eten verkleint ook het risico op allerlei aandoeningen zoals overgewicht, teveel buikvet, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een verstoorde cholesterol en diabetes.
Dit eet je in een gezond en natuurlijk eetpatroon
In een gezond eetpatroon eet je dus zo natuurlijk mogelijk. Je eet dus veel:
- Verse groenten en fruit: bij voorkeur minstens 300 gram en liefst meer per dag.
- Vers fruit: eet je niet onbeperkt zoals groenten wegens de aanwezigheid van fruitsuiker. Eet maximaal drie stukken fruit per dag. Als je iets aan je overgewicht wilt doen beperk je je fruitconsumptie tot slechts één stuk.
- Peulvruchten: eet minstens eenmaal per week erwten, bonen, groentekiemen, kapucijners, linzen of kikkererwten.
- Volkorengranen: vooral haver, zemelen, boekweit en quinoa.
- Volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
- Eieren.
- Maximaal 25 gram onbewerkte, ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten per dag.
- Melk, natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en Skyr zonder toevoegingen.
- Wekelijks een keer vette vis.
- Mager vlees en vooral kip en kalkoen.
In zo’n gezonde eetpatroon eet je zo weinig mogelijk:
- Toegevoegde suikers en vetten.
- Rood en bewerkt vlees: ook als broodbeleg. Het maximale ligt op 500 gram per week.
- Weinig of geen zout maar verse kruiden als smaakmaker.
- Zo weinig mogelijk frisdranken en kant- en – klare fruit- en vruchtensappen.
- Lichte voeding en drank.
Nu je weet wat gezond eten is, is de vraag ‘wat gaan we van Butlon eten?’ meteen overbodig. Daar kun je zelfs je avondeten bestellen.