Met de huidige coronapandemie in het achterhoofd wordt een eigen homegym maken nog aantrekkelijker. Sportscholen zijn een lange tijd dicht geweest door maatregelen van de overheid. Door omstandigheden zijn we geforceerd om veel thuis te zijn. Dat heeft veel van ons de ogen geopend dat het belangrijk is om thuis de zaken goed op orde te hebben. Met een eigen fitness set-up ben je niet meer afhankelijk van een sportschool en kan je op je gemak thuis aan de slag. Je betaalt daarnaast geen abonnementsgeld en kan sporten op elke tijd dat jou goed uitkomt!
Stap 1: stel jouw persoonlijke sportdoel op
De reden waarom het opstellen van een persoonlijk sportdoel zo belangrijk is omdat dit bepaalt wat voor materialen je nodig bent. Is dit omdat je een gezondere levensstijl wil of richt je specifiek op een mooie sixpack of het trainen van bilspieren? Voor elke spiergroep zijn verschillende oefeningen en dus ook materialen van belang.
Doelen opstellen bij sporten is sowieso een belangrijk feit. Doordat je voor jezelf een route uitstippelt naar het doel wat jij graag wil bereiken, zie je de voortgang en resultaten. Niks is zo fijn om te zien dat je jouw doelen behaalt!
Stap 2: Bepaal de locatie van jouw homegym
Het bepalen van de locatie waar je thuis wil gaan sporten is erg belangrijk. Na het sporten heb je wellicht niet altijd zin om alles weer helemaal op te bergen. Bij de keuze van een onhandige locatie kan het zijn dat medebewoners zich gaan ergeren aan jouw sportspullen. Mijn advies is daarom: ga creatief om met de ruimte die je beschikbaar hebt. Is het lekker weer buiten, waarom ga je niet lekker buiten in de achtertuin sporten?
Tip: zorg in ieder geval ervoor dat je zorgt voor goede bescherming van je vloer. Zware gewichten kunnen een houten vloer eenvoudig beschadigen. Het liefst sport je daarom op een betonnen vloer of op rubberen matten.
Stap 3: de belangrijkste apparatuur aanschaffen
Met veel sportoefeningen kan je vaak met een aantal materialen al goed uit de voeten. In mijn ogen kom je met een sportbankje en losse gewichten al een heel eind. Een sportbankje kan je in verschillende hoeken instellen zodat je met de losse gewichten meerdere spiergroepen kan bereiken. Dit zorgt ervoor dat je elke spiergroep maximaal kan bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld naast alleen liggend bankdrukken ook decline en incline varianten doen.
Verder zijn natuurlijk ook de losse gewichten van belang. Zorg ervoor dat je beschikt over een halterstang en verschillende combinaties van losse gewichten. Zo kan je jouw oefeningen zo zwaar maken als je zelf wil. Daarnaast zijn ook 2 dumbbellstangen enorm handig. De losse gewichten kan je ook voor deze stangen gebruiken waardoor je nog specifieker spiergroepen kan bereiken.

Zijn deze materialen noodzakelijk?
Het antwoord is nee. Bovenstaande materialen zijn uiteraard erg bruikbaar om spiergroepen mee te trainen. Ben je echter enkel op zoek om een beetje fitter te worden en wil je niet teveel investeren dan kan je ook zonder sportmaterialen al goed op weg. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals opdrukken, liggende buikspieroefeningen of squads. Vaak kun je zonder materialen al erg veel bereiken!
Aan de slag in jouw homegym!
Een eigen homegym kan zo goedkoop of duur zoals je dat zelf wil maken. Het is heel belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je graag wil bereiken en de juiste motivatie te houden. Bij het sporten is het ook niet belangrijk om te vergeten dat gezonde voeding een belangrijke rol speelt. Mocht je langzaam steeds verder komen met sporten en wil je nog meer resultaten dan is wellicht het gebruik van voedingssupplementen ook een idee. Mocht je nog verdere sportvragen hebben dan kan je altijd contact opnemen!