Voor mensen die continu intensieve zorg nodig hebben is er de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is een volksverzekering waarvoor een indicatie nodig is. Deze wordt verzorgd door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Wanneer er een indicatie wordt afgegeven, dan houdt dit in dat er recht op zorg in een Wlz-instelling of thuis is. De bedoeling is dat de verzekerde de zorg krijgt die op de persoonlijke behoeften is afgesteld.
Wanneer je een Wlz-indicatie hebt, dan houdt dit in dat je niet alleen gelaten kunt worden. Dit is het geval bij een ernstige lichamelijke of geestelijke beperking. Dit is in 2021 uitgebreid tot mensen met een psychische stoornis die eveneens 24 uur per dag verzorgd moeten worden. Dit is vaak een uitkomst omdat kwetsbare mensen nu voor langere tijd van goede zorg verzekerd zijn.
Goed zorgplan
Om goede zorg en begeleiding te kunnen verlenen is een goed en gedegen zorgplan nodig. Hiervoor is de zelfredzaamheid matrix (ZRM) ontwikkeld. Het is de bedoeling om tot een aanvaardbaar niveau van functioneren te komen op belangrijke gebieden in het dagelijks leven. Wanneer het functioneren van de cliënt daalt, dan dient de zorginstelling de juiste hulp te bieden.
Op basis van gesprekken en observaties worden er beoordelingen opgesteld door professionals. Hierin wordt ook de beleving van de cliënt meegenomen. De zelfredzaamheid wordt binnen de ZRM gemeten en draagt bij aan het inzichtelijk maken van beslissingen die in de zorg genomen worden. Het is een objectief meetinstrument dat informatie geeft over het functioneren van cliënten.
Zelfstandig wonen
Het valt voor familie en omgeving van cliënten vaak moeilijk in te schatten hoe zelfstandig iemand is en welke begeleiding er precies nodig is. Soms is het mogelijk om via de woonbegeleiding Wlz eerst begeleid te wonen om vervolgens de overstap naar zelfstandig wonen te kunnen maken.
In zo’n traject is de betrokkenheid van goede professionele begeleiding met de familie en vrienden van een cliënt vaak de sleutel tot het slagen hierin. Iemands leven moet weer op orde komen en het is dan prettig om te weten dat dit ondersteund wordt door inzicht in de zelfredzaamheid.
Bij de zorginstelling Talent in zorg is dit allemaal mogelijk. Deze zorginstelling in Zwolle richt zich op de zelfredzaamheid in de zoektocht naar een stabiel en veilig onderkomen. De behandelingen komen voort uit cognitieve gedragstherapie en worden gecombineerd met positieve psychologie.
Actieve therapie
Bij cognitieve therapie worden in samenwerking met een therapeut het gedrag en de gedachten aangepast. Dit verkleint de kans op terugkeer van psychische en lichamelijke problemen. Er wordt hierbij gekeken hoe iemand op gebeurtenissen reageert.
Het is een actieve vorm van therapie waarbij er vaardigheden worden aangeleerd en het is afgestemd op de behoeften van de cliënt. Er wordt doelmatig gewerkt en de mensen in de omgevingen worden erbij betrokken, wat de kans op slagen groter maakt.
De positieve psychologie gaat uit van positieve ervaringen en eigenschappen, zoals een geluksgevoel en doorzettingsvermogen. Het is hiermee een aanvulling op de traditionele psychologie. Wanneer het welbevinden wordt bevorderd, dan neemt de veerkracht bij mensen toe. Dat is het geval bij dagbesteding, een actieve deelname zorgt daadwerkelijk voor beleving van welbevinden in de praktijk.