Angststoornissen hebben voor iedereen verschillende symptomen. Angstsymptomen kunnen irrationele en overmatige zorgen of angst zijn, routinematige activiteiten vermijden, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling en beven. Angst kan worden verminderd of verlicht door ontspanningstechnieken te beoefenen, fysiek en sociaal actief te zijn, goed te eten en te slapen, naar muziek te luisteren of hulp te zoeken, zoals cognitieve gedragstherapie. Er zijn vijf verschillende vormen van angststoornissen te onderscheiden.

1. Gegeneraliseerde angststoornis
Gegeneraliseerde angststoornis wordt gekenmerkt door buitensporige zorgen over alledaagse dingen, die normaal gesproken geen bron van constante angst zijn voor de meeste andere mensen. Je kunt je bijvoorbeeld zorgen maken dat iemand tijdens het lopen naar het werk per ongeluk een zwaar voorwerp uit een raam erboven stoot, waardoor je bewusteloos raakt. Hoewel dit evenement zeker mogelijk is, is het onwaarschijnlijk. Overmatige zorgen over zoiets is niet ongebruikelijk voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis. Je kunt ook last krijgen van hartkloppingen of ongewenste, zorgwekkende gedachten.
2. Obsessieve stoornis
Obsessieve-compulsieve stoornis resulteert in herhaalde, ongewenste gedachten en rituelen die het dagelijks leven verstoren. Als je last van deze stoornis hebt kan je bijvoorbeeld zorgen maken over het feit dat de kachel aan heeft blijven staan. Zelfs nadat je drie of vier keer naar huis bent teruggegaan, zul je er nog steeds niet van overtuigd zijn dat de kachel daadwerkelijk is uitgeschakeld. Sommige omgangsmethoden van de obsessieve stoornis zijn het uitvoeren van rituelen die voorkomen dat er iets “ergs” gebeurt. Een voorbeeld is het meerdere keren wassen van je handen om ziekte te voorkomen.
3. Angststoornis
Een angststoornis kenmerkt zich door angst en paniekaanvallen. Dit zijn plotselinge terreurgolven waarbij jouw lichaam kan stuiptrekken, ademhalingsmoeilijkheden kunt hebben en de gedachte dat je dood gaat. Paniekaanvallen verdwijnen meestal na ongeveer een half uur, maar ze kunnen een vermoeiend gevoel geven waardoor je niet in staat bent om de dag voort te zetten. Hoewel een of twee keer in een leven een paniekaanval is niet ongebruikelijk, zijn herhaalde aanvallen binnen een week of maand een teken van paniekstoornis. Deze acute episodes moeten niet worden verward met gegeneraliseerde angststoornis.
4. Posttraumatische stressstoornis
Posttraumatische stressstoornis kan ontstaan nadat je iets buitengewoons heeft meegemaakt dat uw wereld heeft ‘geschokt’. Deze gebeurtenis kun je herbeleven in de vorm van dagdromen of nachtmerries. Hierdoor kan je mogelijk zaken die eerst normaal leken moeilijk uitvoeren. Vaak krijgen mensen met een posttraumatische stressstoornis last van symptomen als woede en depressie. De traumatische ervaring die PTSS veroorzaakt, kan worden veroorzaakt door verschillende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld dienen in het leger of het slachtoffer worden van verkrachting of misbruik van kinderen.
5. Sociale angststoornis
Sociale angststoornis of sociale fobie kan ervoor zorgen dat je jouw huis niet kunt verlaten uit angst om door anderen te worden beoordeeld. Niet alleen is het moeilijk voor mensen met een sociale fobie om vriendschappen te onderhouden, maar het kan ook moeilijk zijn om een baan vast te houden, boodschappen te doen of zelfs post uit de brievenbus te halen. Als je een sociale angststoornis hebt, blijf je met de gedachte wat andere mensen van je vinden. Mensen met deze stoornis die vermijden op den duur zoveel mogelijk sociale contacten.
Behandeling van angststoornissen
Merk je dat je last hebt van een bovengenoemde angststoornis? Wees dan niet bang om een angststoornisbehandeling te zoeken bij een opgeleide professional. Negentig procent van de mensen met een angststoornis vindt op zijn minst enige verlichting na het zoeken naar behandeling. Daarnaast leer je manieren om met de stoornis om te gaan zodat dit niet langer je leven verstoort.