Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking heeft last van kalknagels. Vaak is een kalknagel een schimmel in de nagel die de nagel aantast en besmettelijk is. Over het algemeen is de aandoening niet pijnlijk, maar het kan wel onzekerheid met zich mee brengen. Hieronder lees je wat een kalknagel is en hoe je er vanaf komt.
Wat is een kalknagel?
Als je naar je normale schone nagels kijkt zie je vaak een vrij effen en niet verkleurde oppervlakte. Als er sprake is van zogenaamde kalknagels dan zie je een brokkelige, verdikte en geel verkleurde nagel. De nagel is vaak aangetast door de candida schimmel of de dermatofyten die vooral op de voetnagels voor komt. Daar dient dus bij vermeldt te worden dat een nagel met kalk dus niet gelijk staat aan een schimmelnagel. Een kalknagel hoeft namelijk niet geïnfecteerd te zijn met aan een schimmel, maar dat kan wel.
Een schimmelnagel is echt geïnfecteerd door een schimmel terwijl een nagel met kalk ook kan komen door huidaandoeningen, ouderdom of een verhoogde aanmaak van keratine. Over het algemeen bestaat een schimmelinfectie altijd uit een oppervlakkige infectie die je vaak hebt opgelopen bij langdurige vochtigheid, kleine verwondingen, besmetting door andere personen of slechte hygiëne. Als er sprake is van de candida dan komt dat vaak door een verzwakt immuunsysteem en soms door geneesmiddelen.
Wat zijn symptomen van kalknagels en hoe behandel je deze?
Kalknagels zien er vaak uit als een nagel die geheel of gedeeltelijk verdikt is. Er is vaak een bruingelige verkleuring te zien en de nagels brokkelen af. In sommige gevallen kan er een ontsteking ontstaan en in ernstige gevallen kan zelfs de nagel volledig loslaten.
Kalknagels vaak terugkomend waarbij je trouw de therapie moet volgen en deze waarschijnlijk meermalen moet herhalen. De gemiddelde genezingsduur is tussen de 8 weken en één jaar. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de behandeling en met name de kortere behandeling, maar alles heeft zijn voor- en nadelen. Je kunt kiezen voor een pillenkuur, maar deze heeft vaak vervelende bijwerkingen. Een antischimmelnagellak- of zalf kan de symptomen verhelpen, maar hierbij moet je wel goed de richtlijnen dagelijks volgen en geen dag overslaan. Een schimmelinfectie kan je verhelpen met een zure omgeving, zoals appelazijn die je overigens nooit direct op de huid moet gieten. Tea tree olie kan een oplossing zijn voor de problemen en tot slot is de kalknagel laseren nog een mogelijkheid. ProtectAir biedt overigens een uitstekende kalknagel behandeling.
Hoe kun je een kalknagel voorkomen?
- Hieronder lees je een aantal tips hoe je een kalknagel kan voorkomen.
- Hou voeten zo droog als mogelijk, want warmte en vochtigheid is een broeiplaats voor schimmels.
- Kies passende en niet knellende schoeisels.
- Draag in zwembaden en sauna’s slippers.
- Werk nagels die vervormd zijn bij met een vijl of pluimsteen.
- Ontsmet je nagelschaar en andere producten grondig en laat deze niet door iemand anders gebruiken.
- Als je last hebt van zweetvoeten zorg dan dat je goede katoenen sokken draagt tegen het transpireren of gebruik voetpoeder dat anti transpirerend werkt.