Stoppen met roken blijkt voor de meeste mensen een moeilijke opgave. Dit is natuurlijk ook niet gek, omdat er verslaafde stoffen in sigaretten zitten en het langzamerhand een gewoonte wordt. Bij het stoppen van roken vergt het daarom ook een sterke mindset om de sigaretten echt te laten liggen. Ieder mens wordt graag verleid met voordelen in het leven, daarom dit artikel; 5 voordelen wanneer je stopt met roken!
Minder kans op ziektes
Waarschijnlijk heb je de meeste standaardredenen al gehoord van kennissen of gelezen op de sigarenverpakkingen. Roken vergroot de kans op ziektes zoals longkanker en hartaandoeningen. Toch zijn er nog een aantal extra gezondheidsproblemen waar je meer kans op hebt wanneer je rookt:
- Diabetis – rokers hebben meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen, aangezien roken het insulineniveau kan beïnvloeden.
- Emfyseem – rook beschadigt de longen, wat na verloop van tijd kan leiden tot verlies van de longfunctie
- Tuberculose – roken kan een hoger risico op tuberculose veroorzaken, het kan er ook voor zorgen dat de behandeling niet zo goed werkt.
- Leverkanker – de kansen op het ontwikkelen van leverkanker worden vergroot door roken en het drinken van alcohol
- Bloedkanker – chemicaliën van sigaretten kunnen de bloedbaan binnendringen en bloedkanker veroozaken.
- Lupus (auto-imuunziekte) – roken kan de behandeling van lupus ineffectief maken, het kan er ook voor zorgen dat de ziekte versnelt.
- Ziekte van Alzheimer – Roken kan er ook voor zorgen dat de mentale achteruitgang versnelt.
“Voorkomen is beter als genezen” wordt vaak gezegd. Wanneer je de kans op ziektes graag wil verkleinen is het daarom een verstandige keuze om de sigaretten weg te leggen. Ook verhoogt dit de algehele levenskwaliteit en -verwachting.
Breng anderen niet in gevaar
Wanneer jij rookt breng je daarmee niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, ook de mensen om je heen krijgen mogelijk deze rook binnen. Passief roken is daarom gevaarlijk, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Passief roken kan op twee manieren door niet-rokers ingenomen:
- Directe rook van een sigaret – de rook die wordt uitgestoten door het brandende uiteinde van de sigaret.
- Rook uit de longen van de roker – dit is rook die de roker zelf heeft ingeademd en uitgeademd.
Beide stromen bevatten nicotine en andere schadelijke chemicaliën. Deze kunnen bij niet-rokers longkanker en hartaandoeningen veroorzaken. Passief roken is daarnaast ook erg gevaarlijk voor mensen met ziekten zoals astma.
Een betere versie van jezelf
De belangrijkste reden om te stoppen met roken is misschien wel dat jijzelf een gezonder en vrolijker leven tegemoet staat. Wanneer je stopt met roken zul je al snel voordelen te zien krijgen. Een tip van ons is om een app te downloaden die bijhoudt hoelang je gestopt bent. In vrij veel van deze stopen met roken apps staan ook leuke infographics waarop je kan zien wat voor gezondheidsvoordelen je al hebt behaald.
Stoppen met roken tijdslijn
Wanneer je stopt met roken zie je vaak al snel de eerste resultaten. In onderstaande punten staat beschreven hoe je lichaam zich herstelt naar verloop van tijd.
- 20 minuten na het stoppen van roken, gaat je hartslag omlaag. Een sigaret verhoogt namelijk je hartslag en bloeddruk. Na 20 minuten herstelt je hartslag zich tot een normaal niveau.
- 8 tot 12 uur na de laatste sigaret gaat het koolmonoxide niveau in je bloed omlaag. Het effect van koolmonoxide is een stijging van de hartslag en veroorzaakt kortademigheid. Deze stof is hetzelfde als de uitlaatgassen die uit auto’s komen. Na 8 tot 12 uur daalt dit koolmonoxideniveau en neemt het bloedzuurstof gehalte weer toe.
- Ongeveer 48 uur na het stoppen, herstellen je reuk en smaakpapillen. De zenuweinden hiervan zijn door het roken beschadigt. Na 48 uur beginnen deze opnieuw te groeien waardoor je smaak- en reukvermogen beter wordt.
- 2 weken tot 3 maanden na het stoppen, verkleint de kans op een hartaanval. Ook is een verbetering te zien in de bloedsomloop, lagere bloeddruk, hartslag, longfunctie en een betere zuurstofniveau verminderd de kans op een hartaanval.
- 1 tot 9 maanden na de laatste sigaret hoef je minder te hoesten en ben je niet meer zo kortademig. Dit heeft vooral als resultaat dat je energieker voelt.
- Na 1 jaar is de kans op hartaandoeningen gehalveerd. Roken heeft namelijk als gevolg dat het risico op hartaandoeningen sterk verhoogt wordt.
- 5 jaar na de laatste sigaret daalt het risico op een beroerte. Afhankelijk van hoelang en het totale sigaretten en je huidige gezondheid is de kans op een beroerte hetzelfde als iemand die nog nooit gerookt heeft. Dit effect treed op binnen 5 tot 15 jaar na het stoppen met roken.
- Na ongeveer 10 jaar daalt het risico op longkanker tot het niveau van een persoon die nog nooit in zijn leven gerookt heeft. Ook het risico om andere vormen van kanker te ontwikkelen neemt ook aanzienlijk af.
- Na een periode van 15 jaar is het risico op hartaandoeningen hetzelfde als een persoon die in zijn leven nog nooit gerookt heeft.
Een gezondere portemonnee!
Een pakje sigaretten in Nederland kost al gauw rond de €7,-. De stoppen met roken apps die we eerder al benoemde laat ook zien hoeveel geld je al bespaard hebt sinds je bent gestopt met roken. Dit geld wat je bespaart heb zou je kunnen opsparen om misschien wel uiteindelijk op vakantie te gaan. Een leuke beloning voor jezelf voor een unieke prestatie!
Volhouden van stoppen met roken
De mentaliteit om te stoppen met roken is iets wat de ene persoon beter afgaat dan de ander. Nu wij alle belangrijke redenen op een rij hebben gezet is het belangrijk om voor jezelf te bedenken waarom jij graag wil stoppen met roken. Wanneer je niet voor jezelf duidelijk hebt wat je doel is dan is de kans groter dat je opgeeft. Het opschrijven van deze redenen is daarom een hele goede motivatie voor jezelf. Schrijf deze op en bewaar deze. Elke keer als je de drang voelt om te roken bekijk dan dit papiertje.
Ook belangrijk is het verkrijgen van naasten. Informeer vrienden en familie over jouw poging om te stoppen met roken. De steun van vrienden en familie helpt je in tijden dat je misschien weer trek krijgt in roken.
Het is ook heel belangrijk dat als je jezelf een keer verliest en toch gaat roken, geef niet op. Vergeef jezelf en ga weer verder. Iedereen kan een keer een fout begaan. Ga meteen weer op het goede spoor en herinner jezelf aan de redenen waarom je wou stoppen(dit is waar het lijstje van pas komt).