Vraag lekkerbekken naar hun favoriete lekkernijen en de kans is groot dat zij allemaal een rijtje gerechten opnoemen waarin pannenkoeken een prominent plekje innemen. Dat is niet verwonderlijk, want pannenkoeken zijn makkelijk te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt een pannenkoek met zowel zoete als hartige toppings beleggen en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Poedersuiker, stroop, spek, ham, kaas, groente of fruit: op een pannenkoek is eigenlijk alles lekker. Op de mooie, vernieuwde website van een vrolijke kookblog vonden we een pannenkoeken recept waarmee je eenvoudig zelf pannenkoekenbeslag zónder pakjes kunt maken. Ook vind je er tientallen recepten voor pannenkoekvariaties zoals fluffy Japanse pannenkoekjes, pannenkoektaco’s met yoghurtslagroom en fruit én pannenkoekrolletjes met spinazie, salami en kaas.
Vraag jij je af hoe gezond of ongezond pannenkoeken nu eigenlijk echt zijn? Weerstandinbalans vroeg het een diëtiste en we hebben goed nieuws voor alle liefhebbers! Pannenkoeken passen – mits je een aantal verstandige keuzes maakt – prima in een gezond eetpatroon.
Volkorenmeel en magere melk
Je hebt maar drie ingrediënten nodig om pannenkoeken te bereiden: melk, meel en eieren. Voor dit korte lijstje aan ingrediënten kun je qua meel en melk verschillende keuzes maken. Vraag jij je af wat de meest gezonde keuze is? Net zoals bij bruin- en witbrood is volkorenbrood het meest gezond. Gebruik daarom bij voorkeur volkorenmeel. Omdat volle melk veel vetten bevat, kun je het beste kiezen voor halfvolle melk. Ben je lactose-intolerant of gebruik je liever geen dierlijke producten? Dan kun je koemelk vervangen voor plantaardige melk. In dit geval is sojamelk de meest gezonde keuze want deze soort bevat ongeveer net zoveel eiwitten als normale melk. Amandelmelk is ook een gezond en lekker alternatief.
Hartige pannenkoeken
Of je nu van de zoet of de hartig bent, met je favoriete topping wordt het eten van een pannenkoek een feest. Voor de meeste mensen is de klassieke pannenkoek met poedersuiker en stroop het ultieme lekkernij. Maar door alle suikers die daarin zitten is die klassieker niet zo gezond. Volgens de diëtist zijn hartige pannenkoeken de meest verstandige keuze. Die kun je bijvoorbeeld beleggen met magere vleeswaren, groenten en bepaalde kaassoorten zoals mozzarella. Dat komt vaak het meest in de buurt van een gezonde maaltijd. De diëtist zegt zelfs dat als je groenten en volkorenmeel gebruikt, je vrijwel elke dag pannenkoeken zou kunnen eten.
Lekkere en gezonde variatie
Onder de gezonde recepten voor pannenkoeken heb je op de populaire kookblog volop keuze. Wij zijn fan van onder andere de gevulde hartige pannenkoeken met spinazie. Dit pannenkoekgerecht is een overheerlijke variatie op de Hollandse pannenkoek. Vooral door de toevoeging van een sjalotje, knoflook, rozijnen en crème fraîche zijn deze pannenkoeken overheerlijk. Met gezouten pecannoten of gebakken spekjes óf allebei, maak je deze pannenkoek extra lekker!